Thursday, August 20, 2009

Google a lansat MapMaker pentru Romania

Dupa ce ani de zile utilizatori romani ai Google Maps au sperat ca Google sa puna Romania pe harta lor digitala iata ca a venit ziua de 17 august 2009 cand Google de fapt a anuntat ca daca ne trebuie harta sa ne creeam una. Si astfel au lansat MapMaker pentru Romania. MapMaker este o aplicatie cu ajutorul caruia oricine poate modifica, edita hartile digitale disponibile pentru Romania pe Google.

Din pacate se dovedeste inca o data ca suntem inca considerati cetateni de rangul al doilea in ochii marilor companii internationale, inclusiv Google. Pentru ca aceasta miscare ne pune in rand cu alte tari ale lumii a treia (in special Africa, Asia si cateva tari din America de Sud) pentru care nu merita ca Google sa dea banii pe o harta de calitate realizata de o companie de renume si care nu au decat sa isi realizeze ei insasi harta.

Nu ne ramane decat sa asteptam inca cativa ani pana cand harta Romaniei de pe Google va ajunge la un stadiu folosibil pentru toata lumea. Evident ca dupa va fi gata aceasta harta va fi proprietatea intelectuala a Google, cu alte cuvinte primesc gratis o harta de la romani iar acestia nu vor avea nici un drept asupra acestei harti.

UPDATE: Am observat ulterior ca Romania este singura tara membra a Uniunii Europene pentru care Google nu a cumparat harti si astfel singura care are MapMakerul activat pentru teritoriul sau.

No comments: